♥ Pn Belog ♥

My Photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 30 tahun 2015, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

21 April, 2016

Yuran Tadika Little Caliph Mahei ?

Assalammualaikum & Hai
Dah masuk pertengahan bulan 4.. mambang panas betul tahun 2016 ni .. huhuhu.. aje berpeluh ketiak..Ni pun teruk jerebu kat area petaling jaya / bandar sunway...huhu... alhamdulillah.. semoga musim panas ini menjadi rahmat buat umat manusia.

Cma tahun ni antar Faiz ke 2 jenis tadika.. kelas pagi di Little Caliph Taman Medan. Kelas Petang di Pasti Al-Ghazali Taman Medan. Kenapa Hantar sampai 2 Tadika? Kecik lagi pun budaknye... * hewhewhewhew*

Faiz abes sesi Little Caliph Jam 12tgh hari. sebelah petang melepek kat umah pengasuh. Dan.. CMa terfikir... bayaran pengasuh dan Yuran Tadika Pasti including Transit (Jagaan) tak jauh mana beza.. daripada dia dok melangut kat umah pengasuh, baik cma hantar dia pegi sekolah belah petang . ye idok?? tak penat ke faiz tu? Alhamdulillah... lagi dia suka..

" Ummi.. lepas abes sekolah rama2 adik nak pegi sekolah pasti pulak.. seronok...."
Adik tak penat ke?
"Penat sikit la ummi. tapi seronok. tak de asik tido je mcm kat umah opah normah.. ada kawan. ada ustazah. boleh belajar, boleh main2"

hmm.. main ajelah kojo kamu yer..kesian jgk..tapi demi masa depanmu, umi paksakan juga..huuhuh.. Faiz ni dia ada low attention sikit. bila dia buat kerja, dia boleh fokus 1 kerja je, bukan multitasking.
Meh nak bercerita tentang TADIKA LITTLE CALIPH & YURAN BULANAN  2016 LITTLE CALIPH..
Okeh, kat area yg berdekatan dgn umah CMa ni ada beberape cawangan Little Caliph (Petaling).. antaranya:-

Bandar Sunway, Taman Sri Manja, Taman Medan (Nak tau lebih lagi klik SINI) http://www.littlecaliphs.com.my/index.php/branches

Kat Little Caliph ni, die ade beberape kelas.

KG 1-4 (Untuk 4 tahun)
KG 1-5 (Untuk 5 tahun pendaftaran baru)
KG 2-5 (Yang ni continue dari 4 tahun)
KG 2-6 (Pendaftaran baru 6 tahun) -faiz daftar yg ini
PRA TAHFIZ (Continue 4-5-6 tahun)

Ada dua slot .

a) 1/2 day (hantar utk sesi persekolahan saje 8.30am-12.00pm)
b) Full day (yg ni utk sesi persekolahan dan Jagaan 8.30am-5.30pm)

CMa daftar faiz utk KG2-6 . Ni Fee Structurenye

Alhamdulillah.. dalam 2 bulan pertama faiz dah boleh membaca. gila kau tak happy.. hahaha.... mmg tak dinafikan, Yurannya Agak mahal berbanding tadika KEMAS, PASTI . tapi GENIUS AULAD lagi mahei.. jhahah.. ikot kemampuan memasing la ye.. cma rasa affordable, tengah2 anak dua orang ni. pulun la apa yg patut.. Kawasan Tadika pun Secure, contoh lepas abes kelas, sape2 yg nak amek selain Parents, kena bagi copy IC dulu. baru boleh lepas. Yuran Mahal mungkin sebab alat2 bantuan mengajar nye ,scientist kits, buku, buku kerja latihan, alat tulis, dan macam2 lagik. mcm setiap hari Rabu, kat Little Caliph ni ade aktiviti . tgk la, memasak ke, mekanik ke, mendobi ke, ape2 je.. hahah...

Actually, untuk ibu bapa yang berminat, mcm kat Little Caliph Taman Medan ni, diorg akan adakan sesi soal jawab untuk Parents.
so selama 2jam principal akan bletiaq from A-Z segala2nya.. pencerahan utk jadual, cara murid2 belajar, dan jugak BAB YURAN ---yg paling ditunggu2.. ahahah..so hadamlah lelumat time tu..

okeh,yg kat atas ni yuran pendaftaran. Lumsum satu kali bayaq. takpening kepala.. hahaha..
TOTAL RM1301 termasuk yuran utk Nov, uniform 2 pasang, sports attire sepasang, beg(compulsory) , kopiah (yuran january x termasuk yer)

Yuran pendaftran RM100, Yuran Event RM400, Yuran Bulanan RM280 (makan disediakan). kalo full day (termasuk jagaan) RM460
ni tiap2 bulan bayo ye
Tapi yuran ni ikut pada daerah memasing yer.. kawasan luar bandar cma tak pasti fees dia sama atau tak.. mcm daerah petaling sama jer. luar dari daerah petaling nan tahu.. 
Macam PASTI yurannye lain mengikut daerah/mukim.. yg ni, nanti2 lah story ye..

So Parents, sekali sekala melabur utk anak2 tak salah kan.. hehe,.. henpon buleh beli ribu riban, sepot rim kete pun sanggup main kutu, ikat pewot simpan duit punye pasei.. hehe.. InsyaAllah.. Bayarannye setimpal dengan apa yg akan anak2 kita dapat.. terpulang ikut kemahuan &kemampuan memasing ye..
jangan kecam saye.. cma dulu pun sekolah tadika kemas.. yuran bulanan rm30 jer.. untung anak2 sekarang..

faiz sekarang dah masuk buku 3. Seronok tgk dia membaca. Little Caliph ni mmg berkonsepkan ENGLISH EDUCATION. tapi untuk permulaan membaca dalam bahasa Melayu. Sabar.. nnti dah khatam, baru tecer akan start English..
Lanje gambo anak teruna Soleh  saye Muhammad Husaini Irfan a.k.a Faiz
peace  yoo!!

Sekian.. panjang naw citenye,, ahaha.. hmm.. dah nama tadika Swasta ofkos la mahei. ye idok?
oklah uols.. ta ta ta...



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥