♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

25 September, 2014

Training Oh Training

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya…
Salam Khamis…



Sian belogku.. mcm biskut.kejap ada kejap tak da entrynya..
Hewhewhew..

Saje nak gtaw,titew g trening 2 hari (hari ni & esok).
Sebarang jejak balas titew akan ketcap nnti..
Sepeninggalan titew nnti, tlg sesapu habuk yer.. tian blog titew ni.. botingkek2 habuk nanti..

HAHAHAHAHAH – muntah hijo membacanye.. :D





Semoga Indah hari uols :)
Jaga diri leklok. Jangan nakal2

Pssttt..kalo ade je pun entry nnti auto publish sajork *kalau hado le*

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

20 September, 2014

Cara Menghilangkan Kesan Dakwat ‘Pen Marker’

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya…
Salam Sabtu….



Jeng Jeng Jeng….
Tetiba berhapdet pulak ujung2 minggu gini yer?
Hawhawhaw… den kojo..ari ni ngan esok pulak tewww…
Gegehhh …*Lap Peluh betina*

Okeh.. nih cma nak share Cara Menghilangkan kesan Dakwat Pen Marker / Permanent Marker.Ihsan carian gugel.

Baju : Guna ‘Hand Sanitizer
Dinding : Guna Ubat Gigi atau Spray Rambut
Kayu : Rubbing Alcohol
Karpet : Guna Cuka
Perabot: Guna Susu
Papan Putih : Pemadam Marker Atau Pemadam Pensil
Seramik / Kaca : Guna Campuran 1 Bahagian Ubat Gigi + 1 Bahagian Baking Soda

Itu Caranya.. So far CMa tak pernah try mana2 lagi.. so tak sure lah menjadi atau tidak..
Kot2 uols dah try & Berjaya, silalah sharing2 yer…


Bai bai bai….

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

19 September, 2014

Pengguna Laman Sosial.

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam Jumaat...


Punyai mulut & lidah adalah suatu kurniaan, namun ramai yang berDOSA kerana mulut & lidah yang tidak dikawal.

Punyai medium yang mudah dibaca dan didengari seperti facebook, twitter, instagram etc juga satu kurniaan, ia lebih hebat dari mulut & lidah.

Namun lebih BANYAK DOSA boleh tercipta darinya akibat terlalu ghairah menggunakannya tanpa kawalan iman.


Melaluinya, ramai yang mudah menghentam peribadi, membuat fitnah, menyindir tanpa niat baik, mendedahan aurat, mengajak kesesatan, mempertikai hukum, menyebar maklumat palsu, menyakiti perasaan orang lain etc.

SayyidulAyyam
Surah Kahfi Jangan Lupa :)



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

18 September, 2014

Lekat Lekit Story : Jom Jawab Liebster Award Kalau Nak FREE TOP UP



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam Khamis...



Hehe,senyap je.. tetiba terus up entry pasal Liebster Award..huhu...
Bercinta nk menghapdet blog sjk 2 menjak ni.. wuwuwuwu..
dah dah dah..

tanpa membuang masa, cma nk support salah sorang rakan blogger Cma ni..
CMa dah jawab  Liebster Award Sebelum ni.. jadinya CikPuan Lekit,
CMa cuma jawab 3 SOALAN yg ditanya olehnye..hihi..kira aci yer!


1.Kat Mana korang mula2 jumpa blog lekat lekit? Melalui bloglist blogger lain @ melalui link yang di share kat group2 blogger @ kat memana sila nyatakan?
-> Kalau Nak tahu, cma kenal blog lekat lekit ni sejak ownernya mula2  follow cma..Blog Lekat Lekit Merupakan blogger ke-2 yg follow cma lepas beberapa hari blog di create. terharuuuuu sangat2..sejak dari tu, cma rasa eksited dan terus berblog hingga kehari ni walaupun suam2 kuku. To Suria - Terima kasih sudi support blog cma sejak dulu!

2.Apa yang korang tak suka tentang blog melekat lekit? Hahahahaha jawab!
Apa yang tak suka?? komen negatif yg selalu menghentam luar dari topik yg dibincangkan.. lagi2 anon.lain2 setakat ni tak jumpa ape yg tak disukai.(Peace yo!)


3.Secara ringkas tentang diri korang dalam sebaris ayat dengan hanya satu noktah.
Tak Kenal Maka Tak Cinta - chewaaahhh..hahah..

sekian.. sape yg nak sahut cabaran beliau, bleh je klik sini dgn pantas..ape yg bestnye owner siap nk tawarkan Top Up RM10 kepada komen yg terpilih! good luck! deadline tak de lg ni..so cepat2 tau!!


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

16 September, 2014

Malaysia Day

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam  Selasa..


Cma nak ucapan selamat Hari  Malaysia buat semua..
disini lahirnya sebuah cinta...
Saya sayang Malaysia..



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

15 September, 2014

Bertemu Rakan Blogger : Cik Moon ^^


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya..
Salam isnin…..
 
cute tak felt craft ni..?? awuuuuu

Ni kesah syawal lepas.. huhu.. harap tak basi la nk citer kat sini..
oh my… kenangan ni… :))

menerima jemputan Open house ke rumah salah sorg rakan blogger ni.. sebenarnyekan, sejak dari tahun lepas cma nak datang.. tp tak tersampai2.. akhirnya, syawal tahun ni, diberikan rezeki nk berkunjung ke terataknya dan bertemu 4 mata.. cantik orangnya.. ^^

Alhamdulillah.. thanks cik moon sudi menjemput kite.. meriah umah cik moon..hihi.. maaf tau cma datang kejap je…makan2 terus balik
*hahaha.. tak sopan betui*
Sbbnye nk pegi beraya ke rumah kwn mak di sg lui plak lepas tu..

Terima kasih sekali lagi cik Moon.. Alhamdulillah.. semoga allah merahmati Ikatan persahabatan sesame kita..

cik moon terer tau buat felt craft, kalo uols nk cuci mata or tgh tercari gift mcm felt craft bleh jer tgk kat sini.. - Felt Craft Comel - kompom cute!


nah belanja gambar.. harap maaf muka cma tak mekap..minyak buleh buat goreng ikan! ehehe…



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

12 September, 2014

Sempurna…. Cerita Yang Tak Sempurna…

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya..
Salam Jumaat Semuanya…

Alhamdulillah…
Hamboi kemain…Tajuk  entri macam lagu mojo drama band pulak yer..kuikuikui…
Apa yang tak sempurna tewww?? Kita ke..? oh tidak.. Allah menciptakan Manusia itu cukup sempurna..Cuma Manusia tu je yg buat Diri Sendiri jadi tak sempurna.. Kan kan kan? Abaikan… :D

Sempurna sudahkah bacaan Al-Fatihah kita?
 Hari ni CMa nak share Video : Cara Bacaan Surah Al-Fatihah yg ‘SEMPURNA’ Dan ‘BETUL’..

Ada diantara kita yg tidak ambil pusing bacaan surah Al –Fatihah Dgn betul.
Baca tu men tibai saja..hohohoh..Jangan…Silap2 ,tak sah solat yg didirikan tau!



Video Bacaan Surah Al-Fatihah ni diambil dari slot 30Minit bersama Ust Don.
Moh kita Baca dan perbetulkan Bacaan Surah Al-Fatihah Kita..
Mana yg dah mmg betul menjaga tajwid tu, Alhamdulillah :)



Sayyidul Ayyam..
Surah Kahfi Jangan Lupa Na…

Sayang hampa ketat2 … Mmmuahhhh

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

11 September, 2014

Cer Teka Apa Jawapannya?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya... Happy Thursday..
wahhh ...*spekang omputeh giteww*


Berapa KG semuanya ??

hehe.. kalo terer cer teka apa jawapannya??



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

10 September, 2014

WW : Kitakah Itu??

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya... Happy Wednesday ^^

#MuhasabahDiriKiteww


Err..yg pasti bukan kite, kan kan kan ?
#TepukDadaTanyalahIman



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

09 September, 2014

Aku Doktor, Kau Sakit

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Assalammualaikum…
Semoga senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa selalu..
Salam selasa semuanya…




Hehe.. sape doctor? Sape plak yg sakit? Ni ha.. kisah Anakanda soleh solehah Cma berdua ni…
Diorg ni lately suka sangat main doktordoktor.. ala… scene bila doctor merawat pesakit tu..
Kadang2 cma pun tompang sekaki jadi ‘pesakit’.. mmg sakit betui dikerjakan dek 2 budak bertuah ni..’ummi sakit ape ummi? Saket perut ye..? perut ummi besar.. mesti ada baby kan..” hahaha.. saketttttt~~pffffrtttttt~
              
Seri dan faiz lebih suka membahasakan diri mereka dgn ‘AKU & KAU’
contoh ayatnye :-

Faiz : Kakak..Kau Kejar La.. Kau Kejar La (Men aci Ligan *Kejaq2*)
Seri : Adik, Kau dah makan ke? Meh La Makan Dgn Kakak.. Aku mkn ayam ni.

Nampak tak? Nampak Tak? Cma perasan kata ganti nama ini digunapakai sejak derang tgk  citer Upin Ipin Tu.. upin & ipin kan bahasakan diri diorg aku-kau.


Hmm.. Lantak la nak..Kecik2 ape yg derang nk faham. Marah pun buat abeh boreh jo.. cma kdg2 ade jugak tegur derang ni.. tapi tu lah.. kejap aje.. pastu sambung balik..the end of the day, let it be.. dah beso bleh berfikir dgn waras, insyaallah…berubahlah Bahasa tu ye..

Oh,kelaut pulak citernye.. kehkehkeh..

Selalu kalo ada lakonan doktorPesakit Ni, Faiz- Doktornye. Seri-Pesakitnye

Dok- Husnina Irdina….! *cara nurse panggil bila dah sampai waktu giliran tu*
Pesakit – Saya..!
Dok – Awak Sakit Ape Husnina Irdina? (Oh,pandai pulak bersaye awak mase berlakon yer?)
Pesakit- saya demam doctor. Bby pun demam jugak *sambil kendong bantal busuk*
Dok- ok ok ok.. saya cek dulu.*cek dada,cek mulut,cek dahi*
Pesakit – saya demam doctor.nanti bagi saya ubat entibetik 1,demam 1, batuk . mkn 1 sudu sebelum tido *cehh..pesakit pulak yg mintak ubat*
Dok- ye baik2.nnti saya bagi ubat.Awk amek kt tingkap tu.
Pesakit- mekasih doctor.nnti dtg lagi..

doktor muda ummi ^_^v

Muhaha… ragam ank2 ni mcm2..

*oh ye.. tuan tanah mintak mahap sbb tak dpt nk catch up entry bulan 8 sebelum ni..
insyaallah.. cma boom entri yg start bulan semilan ye... huhuhu... :'(

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

05 September, 2014

2 Berita Gembira Yg Ingin Dikongsi..Alhamdulillah!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya…
Salam Jumaat semuanya…


Alhamdulillah… Jumaat pertama dibulan September… Alhamdulillah.. kita masih diberi kesihatan dan kesempatan utk hidup satu hari lagi…Alhamdulillah…

CMa..Cma.. Janji, starting bulan 9 ni nk aktif berblog semula.. jadinya?? Janji tinggal Janji.. hew hew hew ..Sibuk main kendikeras lah punca jadi kemalasan tahap tenuk ni *tipujewteww*

Ada 2 berita gembira nk share…

Yg pertamanya~Cma nak ucapkan tahniah buat Ibu Alisha & Aqilah – Kak Ina Intan Berlian diatas kelahiran bby girlnya tempoh hari… eksitednya baca…rasa mcm nk termengandung pulak.. har har har..Tahniah K.ina dan suami.. selamat berpantang.. :)


Yg keduanya~CMa juga nk ucapkan tahniah buat CikSu – LobakSusue diatas berita gembira yg dikongsikan diSINI .. Allahuakbar..allah maha pengasih lagi maha penyayang..penantian selama 6tahun berakhir dgn khabar gembira… lama cma tak mai menyinggah… tau tau, dah selamat bersalinkan bby 'r' pada 10/8/2014.. (EDD 7 Ogos) tahniah ciksu! Alhamdulillah.. cma pulak yg rase nk lompat bintang.. hehehe..tahniah ciksu & suami.. take care ya!


Tahniah buat mereka yg bakal menerima & sudahpun menimang kehadiran permata hati..dan buat mereka yg masih menanti, insyaAllah.. teruskan usaha dan berdoa.. Allahkan Ada.. cma dulu pun 3 tahun menanti, cik su- 6tahun menanti..akhirnya allah makbulkan doa kami..
Alhamdulillah.. jangan putus asa ya …semoga giliran uols pulak menimang cahaya mata kali ini.. aaminn..allahumma aamin…


Sekian coretan utk hari ni.. mana yg belum cma datang tu, pelan2 cma mai jejak balas ya..
Sayyidul ayyam.. surah kahfi jangan lupa…!

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

02 September, 2014

Love To The Moon And Back

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya... Salam Selasa...

gamba yg takde kena mengena.. ehehe...

Hello September...
Sudah  menghampiri ke hujung tahun yer kite...Pejam Celik- PejaM Celik jer nnti.. Huuhuhu..
Maafkan Puan Tanah sbb lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sgt tak berkunjung ke teratak uols..

Ada cma datang, tp as a silent reader je..huhuhu..
tak tahulah kenapa Mood berblog & blogwalking ke laut sungguh..
insyaallah... pelan2 cma try balas jejak ..gian nk berkomen2 ni..huhuh...





♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

♥ Library ♥

♥ Traffic ♥